Širom Srbije četvrti dan za redom održan „Protest protiv diktature“

0
193
Foto: NSPM

Četvrti dan protesta protiv diktature Aleksandra Vučića broj učesnika nastavlja da se povećava. Ponovo su održani protesti širom Srbije, a najmasovniji skup organizovan je u Beogradu, gde je u protestnoj šetnji učestvovalo preko 15.000 ljudi. Demonstranti su naročito protestovali ispred zgrade javnog servisa RTS-a, koji optužuju da je glavni stub Vučićeve diktature.

Protestna povorka, pretežno mlađih građana nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, završila je šetnju odakle je i krenula – kod Doma Narodne skupštine u Beogradu. Četvrti „Protest protiv diktature“ održan i u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Leskovcu…

Ispred RIK-a kolona vikala: „Gde su naši glasovi!?“

Kolona učesnika protesta u Beogradu je, neposredno pre završetka šetnje, ispred sedišta Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana uzvikivala: „Gde su naši glasovi“.

Oni su ranije zastali kod Beograđanke gde je sedište Studija B, kao i ispred zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde su, na poziv jednog mladića preko megafona, aplauzom pozdravili „sve one koji su u gradovima Srbije danas izašli protiv diktature“.

Demonstranti skandirali „Ne damo Srbiju“ i minutom ćutanja odali počast za stradale 6. aprila 1941. godine

Oko 20 časova su održali su minut ćutanja ispred zgrade Vlade Srbije. Demonstranti su sedeli na asfaltu, na uglu ulica Nemanjine i kneza Miloša. Kolona se posle toga nakratko zaustavila kod zgrade Narodne banke Srbije.

Povorka je prethodno bila ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu, gde je zapaljeno i nekoliko baklji. Učesnici su tu takođe održali minut ćutanja.

Prethodno su prošli Ulicom kraljice Marije uzvikujući „O(ne)svesti se“, dok su ih građani sa terasa okolnih zgrada snimali telefonima i pozdravljali lupanjem u šerpe.

Na putu od zgrade RTS-a do Vlade Srbije, u blizini zgrade Predsedništva, okupljeni su otpevali, uz podršku bubnjeva, „Marš na Drinu“.

Saobraćaj je bio obustavljen u centru Beograda, a uniformisana policija nije primećena.

 

Na početku protesta u Beogradu došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na sta su svi skandirali: „Ovo su nasi protesti, mi smo studenti“.

Učesnici protesta nose transparente protiv vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

POLETELA JAJA I ROLNE

Demonstranti su stigli ispred zgrade Vlade, a svoj prepoznatljiv performans „o(ne)svešćivanja začinili su i jajima i toalet papirom koje su bacali ka zgradi Vlade.

Podrška sa terasa

Kod Pravnog fakulteta ponovo je nastala čitava zbrka oko rute kretanja skupa. Čelo kolone skrenulo je u Beogradsku ulicu u pravcu ka Slaviji, ali su ubrzo vraćeni u Buelvar kuda je nastavljena šetnja. Ipak, pridobili su pažnju stanara okolnih zgrada koji su im mahali i pozdravljali ih sa terasa.

Prvi incident na protestu

Kolona je nije daleko odmakla od Crkve Svetog Marka kada je nastalo manje koškanje na samom početku skupa. Nakon toga jedna devojka se požalila da ju je neko udario zbog čega je istupila iz kolone.

Kao i juče, na društvenoj mreži se delila uputstva „da učesnici ne smeju da prave incidente, da ne napadaju policiju, niti da uništavaju grad“.

Promena trase i konfuzija

Krenula je šetnja protestanata, ali drugom rutom za raziliku od prethodnih dana kada je kolona išla preko Terazija, Trga republike, Makedonskom, Takovskom, Kneza Miloša, u pravcu ka zgradi Vlade, zatim Nemanjinom, Slavijom do početne tačke. Skup se uputio Bulevarom kralja Aleksandra, ali onda je usledila mala konfuzija kuda će skup ići. Nekoliko momaka ispred kolone su se dogovarali nasred raskrsnice Bulevara i Kneza Miloša kuda će se dalje uputiti. Kolona je ipak nastavila ka Vuku.

Protest i u Pančevu, 200 ljudi ispred zgrade opštine

Protesti su danas počeli i u Pančevu.. Oko 200 građana okupilo se u predvečernjim časovima ispred zgrade opštine.

Skup je protekao mirno i bez incidenata, a za sutra je najavljeno ponovno okupljanje.

Četvrti dan

Protest nezadovoljnih izbornim rezultatima pod nazivom „Protest protiv diktature“ ulazi u četvrti dan. Sve što se bude dešavalo na beogradskim ulicama, kao i uvek, prvo ćete saznati na sajtu „Blica“.

Novi protest sutra u 18 časova

Sutra u 18 časova počinje novi skup ispred Narodne skupštine i protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama.

Izvor: NSPM (Blic-N1)

ODGOVORI

Please enter your comment!
Please enter your name here