Narodni radnički pokret: Kršenje izbornog i ustavnog prava

0
53
G.G. NARODNI RADNIČKI POKRET,
Predsednik Saša Rudić
Z-nik predsednka Vilibald Erić
Predsdenik IO Andrija Janićijević

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM KRŠENJA IZBORNOG I USTAVNOG PRAVA  PREDSEDNIČKOG KANDIDATA

Raspisivanjem izbora za predsednika Republike Srbije, grupa gradjana „Narodni radnički pokret“ je u skladu sa Zakonom o izboru za Predsednika i Uputstva Republičke izborne komisije, odlučila da predstavi svog predsedničkog kandidata Sašu Rudića.
Već na početku, kod preduzimanje prve izborne radnje, služba javnih beležnika i to dve kancelarije, je odbila da overi potpis gradjana i time sprečila učešće kandidata na izborima. Kako od 06.03.2017 godine pa do 10.03.2017 godine javni beležnici nisu zakazali termin za overu, uputili smo prigovor Republičkoj izbornoj komisiji, očekujući pravedan postupak organa, KOJI JE ZADUŽEN za sprovodjenje izbora. Na prigovor smo dobili REŠENJE u poslednjem danu predvidjenom za OVERU POTPISA GRADJANA, u kome se Republička izborna komisija oglašava NENADLEŽNOM za IZBORNE RADNJE, koje ne mogu da se IZVRŠE bez javno beležničke službe, te u tom smislu, PRIGOVOR ODBIJA. Upućuje nas na UPRAVNI SUD, sa objašnjenjem, da se RIK stara o zakonitom sprovodjenju izbora, ALI SAMO U OKVIRU SVOJIH NADLEŽNOSTI. STIČE SE UTISAK, da je RIK nenadležan za osnovne izborne radnje.
Dolazimo do APSURDA, da je potencijalnu PREDSEDNIČKU funkciju kandidata Saše Rudića, onemogućila javno beležnička služba, koja je  svoju osnovnu ulogu u izborima za PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, uzurpirala na najgori mogući način, odnosno BIRANJEM PREDSEDNIČKIH KANDIDATA kojima će da overi POTPISE GRADJANA, odnosno kojima NEĆE DA PRUŽI svoje usluge.
Republička izborna komisija je, svojim NEMUŠTIM REŠENJEM, pokazala da ni na koji način ne može da obezbedi Ustavom zagarantovana prava gradjana Republike Srbije i jednakost.  Strah, koji institucije osećaju od kandidature Saše Rudića je nerazumljiv, kao i njegovo MEDIJSKO IGNORISANJE U POTPUNOSTI. RIK nije učinio ništa da ovakvu situaciju reši, odnosno, da zaustavi izborni proces zbog grubih povreda Ustava, Zakona o izboru predsednika Republike i Uputstva za sprovodjenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 02.04.2017 godine. Samo rešenje situacije u kome se oglašavaju NENADLEŽNIM, stvara neprijatnu atmnosferu FAVORIZOVANJA KANDIDATA. Imajući u vidu ROKOVE, suspendovanje NARODNE SKUPŠTINE dok traju izbori I OVU KONKRETNU SITUACIJU, smatramo da su ovi izbori NEZAKONITI. Ako se uz to još doda stanje u medijima koji NEKE KANDIDATE NISU NI POMENULI, kao što je naš kandidat Saša Rudić, pitamo se čemu izbori uopšte. Zašto se oseća toliki strah od našeg kandidata, kada ima časnu i bogatu biografiju. Zašto je naš kandidat IZBAČEN iz trke za izbor Predsednika Srbije i to uz pomoć SLUŽBE JAVNIH BELEŽNIKA I REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE.  Zašto se nigde u medijima nije mogao čuti I NAŠ GLAS, ako svi imamo jednaka prava.
Ovim saopštenjem upozoravamo domaću i svetsku javnost na NEPRAVILNOSTI i zahtevamo ponavljanje izbora.
Grupa gradjana „NARODNI RADNIČKI POKRET“
Kontakt: Vilibald Erić
Saša Rudić

Email: [email protected]

ODGOVORI

Please enter your comment!
Please enter your name here