Arsenijević: „Ne dam ostavku, „namestili“ mi aferu“

0
34
Foto: N. Raus / RAS Srbija

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević odbacio je danas sve navode iz Zapisnika o inspekcijskom nadzoru Republičke prosvetne inspekcije, rekao da neće podneti ostavku i tvrdi da je „žrtva“ nameštene afere.

Arsenijević je na konferenciji za novinare u Kragujevcu rekao i da će „narednih dana biti pritvoren“, prenosi portal Infokg.

„Ja sam kriv što sam ćutao, iako su mi govorili da kažem svoje viđenje stvari“, primetio je Arsenijević i rekao da su mu aferu „namestili“ vanredni profesor Fakulteta medicinskih nauka Dejan Baskić, docent Nemanja Zdravković, penzionisani redovni profesor Tehničkog fakulteta u Čačku Aleksandra Janković, penzionisani prof. Branislav Jeremić, koji je obavljao funkciju prorektora za finansije kragujevačkog Univerziteta i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Tanjug / kg.ac.rs

Kaže da je „ovo privatni, a ne politički obračun“ i dodao je da je podneo tužbe protiv Baskića i Zdravkovića, kao i ljudi koji su mu, prema njegovim rečima, „pretili smrću na društvenim mrežama“.

Kada je reč o doktoratu njegovog sina Aleksandra Arsenijevića, za koji je u Zapisniku naložena mera da se odluči o zakonitosti upisa A.A. na studije trećeg stepena, Arsenijević je negirao sve optužbe.

„Doktorat se može poništiti iz četiri razloga: da ga je izdala ustanova koja nije verifikovana, ukoliko je falsifikat, da je potpisalo neovlašćeno lice i ukoliko je student upisao doktorske studije pre nego je završio osnovne. Za doktorat Aleksandra Arsenijevića ništa od toga nije slučaj“, tvrdi Arsenijević.

Republička prosvetna inspekcija u inspekcijskom nadzoru nad radom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu utvrdila je niz nepravilnosti i sačinila Zapisnik u kome je Fakultetu naloženo pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dodaje se da je u Zapisniku Univerzitetu u Kragujevcu naložena mera da odluči o zakonitosti upisa A.A. na studije trećeg stepena školske 2012/2013. godine, dok je dekanu fakulteta, kao i Univerzitetu dat primeren rok za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti.

Kako se navodi u saopštenju, o postupanju i preduzetim radnjama dekan fakulteta je dužan da obavesti inspektore, a ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po merama za otklanjanje nezakonitosti, inspektori će doneti rešenje o obavezi otklanjanja nezakonitosti.

„U slučaju da Univerzitet ne preduzme propisane radnje u slučaju nezakonitog upisa A.A na studije trećeg stepena, saglasno odredbama člana 127. stav 2. Zakona o visokom obrazovanju, ministar će preduzeti propisane radnje“, saopšteno je.

Izvor: RTV

ODGOVORI

Please enter your comment!
Please enter your name here